Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ

Δύο ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα
ορόσημα για την Ορθόδοξη ιεραποστολή

 Νικολάου Γ. Τσιρέβελου,
Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ.


1. Η πρόσκληση ομάδας Αφρικανών προς τους Ορθόδοξους (1923-1946)
Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέβη ένα θαυμαστό γεγονός στην Αφρικανική γη, το οποίο λειτούργησε καθοριστικά για τη μετέπειτα αναβίωση της Ορθόδοξης μαρτυρίας. Πρόκειται για το αίτημα προς το ελληνόφωνο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μιας ομάδας Αφρικανών να βαπτισθούν Ορθόδοξοι. Ειδικότερα, το 1923 οι Ουγκαντέζοι Ρουβήμ Μουκάσα Σπάρτας και Οβδιού Καμπάντα αποκόπηκαν από την Αγγλικανική Εκκλησία, αναζητώντας την αυθεντική χριστιανική πίστη1. Η κίνησή τους αυτή επηρέασε πολλούς συμπατριώτες τους. Βέβαια, η αναζήτηση του αυθεντικού χριστιανικού δόγματος διήλθε από ποικίλες περιπέτειες μέχρι τη στιγμή που συνάντησαν τον Ορθόδοξο κληρικό π. Νικόδημο Σαρίκα στις 13 Ιουνίου 19332.
Το επόμενο έτος (1934) άρχισε η επικοινωνία τους μέσω επιστολών με τον Πατριάρχη Μελέτιο (Μεταξάκη)3.
Την περίοδο αυτή ο μικρός πυρήνας των Ουγκαντέζων είχε αυτονομασθεί «Ορθόδοξος Εκκλησία», με τον επίσημο τίτλο «African Orthodox Church»4 και επέμενε να ενωθεί με τη Μία Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Στην επιμονή τους αυτή, το 1942, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Χριστοφόρος (Δανιηλίδης) αποφάσισε να αποστείλει τον τότε Μητροπολίτη Αξώμης και μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο (Βαρελόπουλο) για να διερευνήσει την κατάσταση. Ο ίδιος, μετά από συστηματική εξέταση των εκεί συνθηκών, υπέβαλε στο Πατριαρχείο μία εμπεριστατωμένη Έκθεση. Σε αυτή τόνιζε όλες τις διαφορές της «αυτόνομης» τοπικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη, κατέγραψε τις ανάγκες σε εκκλησιαστικό και διδακτικό επίπεδο και υπογράμμισε την επιμονή τους να βαπτιστούν Ορθόδοξοι5.
Τελικά το 1946 ο Σπάρτας επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και διορίσθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστοφόρο «πρώτος πατριαρχικός επίτροπος πάσης Ανατολικής Αφρικής», έλαβε ορισμένες υποτροφίες για την ορθόδοξη κατάρτιση των ιθαγενών στελεχών και ονομάζοντας την τοπική Εκκλησία «African Greek Orthodox Church»6. Η Εκκλησία αυτή και ο π. Ρουβήμ Σπάρτας την επόμενη δεκαετία διαδραμάτισαν με τον τρόπο τους σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ιεραποστολής στην ελλαδική κοινωνία.

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο στο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου