Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟΥ - 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στα πλαίσια της πενθήμερης εκδρομής της Γ΄ Λυκείου του Βενετοκλείου - 1ου Λυκείου καθώς και του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος "Η τέχνη του θεολογείν" οι μαθητές επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον θεολόγο του σχολείου Δρ. Νικόλαο Τσιρέβελο για τον βίο του αγίου, για την ιστορία του ναού και τη σημασία του για τους Θεσσαλονικείς στο πέρασμα των αιώνων.




Στο ναό οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα λείψανα του αγίου, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική του ναού, να παρατηρήσουν τις ιστορικές τοιχογραφίες και τα σπάνια ψηφιδωτά που έχουν διασωθεί από τις ποικίλες φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές και να επισκεπτούν την κρύπτη (υπόγειο χώρο), όπου βρίσκεται ο τόπος του μαρτυρίου. Στο παρεκκλήσι του αγίου Ευθυμίου παρουσιάστηκε η σημασία και ο συμβολισμός του λειτουργικού χώρου, ο αγιογραφικός κύκλος των ορθόδοξων ναών και έγινε αναφορά στα βασικά τελούμενα της θείας Λειτουργίας.

Επιπροσθέτως, έγινε αναφορά στο ιστορικό και πολιτιστικό έργο του ναού και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μέχρι τις ημέρες μας. Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την ιστορία του ναού και να εμβαθύνουν στη σπουδαιότητά του για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.




Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το ιστορικό κέντρο της πόλεως, περιδιαβαίνοντας στους δρόμους που οδηγούν στην αρχαία αγορά, τη Ροτόντα, το παλάτι του Γαλερίου, τον Λευκό Πύργο και την Άνω Πόλη.





Τις επόμενες μέρες της παραμονής τους στη Βόρεια Ελλάδα ξεναγήθηκαν στα πολιτιστικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη νεκρόπολη και τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών - Βεργίνας, στο πάρκο του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα και στο φυσικό μνημείο των καταρρακτών της Έδεσσας. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2015.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου