Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου (Τίρανα)
Δρ. Νικολάου Γ. Τσιρέβελου,
Θεολόγου

Τα λόγια του Κυρίου «ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν» (Μτθ. 22,39) αποτελούν το χρυσό κανόνα της διδασκαλίας Του, η οποία ολοκληρώνεται με την τελευταία εντολή, πριν την Ανάληψή Του: «πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη» (Μτθ. 28,19). Αυτές οι δύο εντολές συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η αγάπη προς τον πλησίον είναι αυτή που ωθεί τον χριστιανό να μαρτυρεί την εν Χριστώ ζωή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αυτή είναι η δύναμη που κινεί την Εκκλησία και τη μεταποιεί σε «έναν ποταμό ιεραποστολής»[1],.
          Βέβαια, η ιεραποστολή δεν είναι απλή αναγγελία ορισμένων ηθικών αξιών ή μόνο φιλανθρωπική προσφορά και κοινωνικό έργο σε εξωτικούς προορισμούς. Ο σκοπός της χριστιανικής αποστολής είναι  βαθύτερος και μπορεί να εξετασθεί στους παρακάτω τρεις θεολογικούς άξονες.



1.     Η αποκάλυψη της αγάπης και της δόξας του Τριαδικού Θεού στον κόσμο


Η Αγία Τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιώφ (15ος αι)
Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της αποκάλυψης του Τριαδικού Θεού στον κόσμο. «Η εξέλιξις της ανθρώπινης ιστορίας, περί της οποίας μας ομιλεί η Αγία Γραφή, αρχίζει από την δόξαν του Θεού και καταλήγει εις αυτήν»[2], όπως παρατηρεί ο νυν Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος. Η θεία δόξα, όμως, συνοδεύεται από τη θεία αγάπη για τον άνθρωπο και κατά συνέπεια για ολόκληρη την κτίση.
Στο βιβλίο της Γενέσεως περιγράφεται η δημιουργία του σύμπαντος κόσμου με εικόνες απόλυτης κυριαρχίας της θείας δόξας. Λίγο παρακάτω, η πτώση των πρωτοπλάστων θεωρείται ως αποστασιοποιημένη άρνηση της δόξας του Θεού. Συγχρόνως, εκφράζει τη φίλαυτη (ατομική) επιλογή του ανθρώπου με την οποία εισάγεται μία κατάσταση διάφορη της «λίαν καλώς» δημιουργίας, δηλαδή η απομάκρυνση από τον Θεό και ο θάνατος (Γεν. 3,8-20). Επομένως, η ανθρώπινη αστοχία και η διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό εμποδίζουν τη θεωρία της δόξας του Θεού.


Για να δείτε το άρθρο στο περιοδικό Πάντα τα Έθνη πατήστε ΕΔΩ

Επίσης, μπορείτε να το δείτε και στο ACADEMIA.EDU





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου