Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Καλλιεργώντας δεξιότητες, στάσεις και αξίες μέσα από την εκπαίδευση"

Ηλεκτρονικό βιβλίο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μουλά - Ιωάννης Παπαδομαρκάκης


Με χαρά ανακοινώνουμε την έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι προϊόν εργασιών μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών, που συμμετείχαν σε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων της Δωδεκανήσου. Την επιμέλεια του ηλεκτρονικού βιβλίου είχαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Δρ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου Δρ. Ευαγγελία Μουλά. Η έκδοση έγινε από το Ίδρυημα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ Χριστοφ. Σταματία και Μαρίας Χριστοφ. Σταματίου-Παπαδάκη. 

Το ηλεκτρονικό βιβλίο εκτείνεται σε 310 σελίδες. Συμμετέχουν πολλές φίλες και φίλοι καθώς και εξαιρετικοί συνάδελφοι από όλον τον Νομό Δωδεκανήσου με πραγματικά αξιόλογες εργασίες, τις οποίες εκπόνησαν με τους/τις μαθητές/τριές τους. Σχετικά με το θέμα του βιβλίου αντιγράφω από τον Εισαγωγή του e-book της Δρ. Ευαγγελίας Μουλά. "Τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων μέσα από την ολιστική παιδαγωγική τους σκόπευση και τη σύγχρονη μεθοδολογία στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, νοητική, συναισθηματική, ηθική, κοινωνική και εντέλει πολιτική, υπηρετώντας το ευρύτερο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία.  Οι τομείς ανάπτυξης των προγραμμάτων και τα πεδία δραστηριοποίησής τους συμπεριλαμβάνουν όλες τις συνιστώσες που συνθέτουν και οριοθετούν την έννοια της εκπαίδευσης για την αειφορία, όχι μόνο στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που εξ ορισμού υπηρετεί την αειφορική προοπτική με την κυριολεκτική διάσταση του όρου, αλλά εξίσου στους τομείς της αγωγής υγείας και του πολιτισμού. [...] Προκύπτει, λοιπόν μέσα από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, ένας επαναπροσδιορισμός της έννοιας της εκπαίδευσης, όπου αυτή ορίζεται ως φορέας πολιτισμού και αξιών, ως ένα περιβάλλον υγιούς κοινωνικοποίησης, διαμόρφωσης συμπεριφορών, στάσεων και αξιών ζωής και με λίγα λόγια,  ως συνισταμένη ενός κοινού σχεδίου, ενός οράματος για την αλλαγή του κόσμου".

Σε αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο υπάρχει και η συμμετοχή των μαθητών/τριών του "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου. Με τους/τις μαθητές/τριες είχα τη χαρά και την ευλογία να ψηλαφήσουμε μαζί τη σύγχρονη τέχνη της θεολογίας. Με άλλα λόγια, να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η Χριστιανική Εκκλησία διαλέγεται με την κοινωνία και ειδικά με τους ανθρώπους άλλων θρησκειών στα πλαίσια μιας πολυπολιτιστικής και πολυθρησκειακής κοινωνίας. Μοντέλο έρευνας και εργασίας μας υπήρξε το ιστορικό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης των κατοίχων ποικίλων θρησκευτικών ομάδων της νήσου Ρόδου μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Συγχρόνως, οι μαθητές/τριες μελέτησαν στοιχειωδώς το έργο  φιλοσόφων με αθεϊστικό προσανατολισμό (C. Marx, Fr. Nietzsche, S. Freud και Z.P. Sartre) σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τη δυνατότητα διαλόγου με τη δυναμική θεολογική παράδοση της Χριστιανικής Εκκλησίας. Τα συμπεράσματά μας κατέληξαν στην κοινή συνισταμένη αυτού του διαλόγου που δεν είναι άλλη από την αναζήτηση της αλήθειας.

Οι εργασίες των μαθητών/τριών δημοσιεύτηκαν στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο "Η τέχνη του θεολογείν". Οι εργασίες μας ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη στους ποικίλους θρησκετικούς χώρους (Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, Τζαμί του Σουλεϊμάν και Ιουδαϊκή Συναγωγή) της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, όπου δόθηκε το τελικό μήνυμα της ορατής προσπάθειας αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων διαφόρων θρησκειών σε ένα κοινό κοινωνικό περιβάλλον, ξέχωρα από κάθε είδους θρησκευτικό και ιδεολογικό φανατισμό που κατακερματίζει τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Εν τέλει, τα πορίσματα των εργασιών φανέρωσαν ότι "η βία στο όνομα της θρησκείας βιάζει την ίδια την θρησκεία", σύμφωνα με την περιώνυμη έκφραση του νυν Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

Το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Πρόγραμμα των μαθητών/τριών του "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου είχε τον τίτλο του ιστολογίου μας: "Η τέχνη του Θεολογείν - Η Χριστιανική Θεολογία σε διάλογο με τη σύγχρονη κοινωνία". Από αυτή τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους 29 μαθητές/τριες από διάφορα τμήματα της Α΄ και της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας που έλαβαν μέρος στο εν λόγω Πολιτιστικό Πρόγραμμα. Επίσης, θα έπιθυμούσα να ευχαριστήσω τον διευθυντή του σχολείου κο Βασίλειο Ζήκα, τους υποδιευθυντές κα Χρυσάνθη Καράκιζα και κο Χαράλαμπο Κολιάδη καθώς και όλους τους συναδέλφους για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία τους. Τέλος, θερμές ευχαριστίες αναπέμπονται στος επιμελητές αυτής της ηλεκτρονικής έκδοσης Δρ. Ιωάννη Παπαδομαρκάκη και Δρ. Ευαγγελία Μουλά για την τιμή να συμπεριλάβουν το Πρόγραμμά μας στην ηλεκτρονική αυτή έκδοση. 

Για να δείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Η εργασία μας βρίσκεται στις σελίδες 152-162.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου