Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιερέας ρομπότ




Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή


500 χρόνια μετά την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα, η οποία καλούσε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο θεσμό της Εκκλησίας σε όλη την Ευρώπη, η τεχνολογία έρχεται σήμερα να προκαλέσει ξανά τη θρησκευτική παράδοση στη μικρή γερμανική πόλη του Ουίτενμπεργκ, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας  «The Guardian».

Ένα ρομπότ-ιερέας που ευλογεί σε πέντε γλώσσες και εκπέμπει φως από τα χέρια του, αποκαλύφτηκε ως μέρος μίας έκθεσης για την 500η επέτειο της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης, του θρησκευτικού κινήματος που ίδρυσε τον τρίτο μεγάλο κλάδο του Χριστιανισμού, τον Προτεσταντισμό, και του οποίου πρωτοστάτησε και ηγήθηκε ο Μαρτίνος Λούθηρος.

500 χρόνια μετά, το ρομπότ με την ονομασία BlessU-2 αναμένεται να προκαλέσεις έντονες συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της θρησκείας και την πιθανότητα εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Τις τελευταίες δέκα μέρες έχει ευλογήσει ανθρώπους από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία, με τους πιστούς να μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ανδρικής και γυναικείας φωνής.
«Ο θεός να σε ευλογεί και να σε φυλάει», εκφωνεί το ρομπότ, καθώς σηκώνει τα χέρια του και φωτίζεται.
«Θέλουμε οι άνθρωποι να προβληματιστούν σχετικά με το αν μπορούν να δεχθούν τις ευλογίες ενός ρομπότ ή αν θεωρούν ότι ένας άνθρωπος είναι απαραίτητος για αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Στέφαν Κρεμπς, ιερέας της Προτεσταντικής Εκκλησίας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτότυπη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι σκοπός της είναι να προκαλέσει διάλογο για τη σχέση της θρησκείας με την τεχνολογία.
Ο Κρεμπς σημείωσε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις αντιδράσεις του κόσμου στο εγχείρημα τους για περαιτέρω ανάλυση, τονίζοντας ωστόσο πως δεν περιμένει πως τα ρομπότ μπορούν να δώσουν λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα έλλειψης ιερέων.
«Ένα ρομπότ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ποιμαντική φροντίδα», σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να ρομποτοποιήσουμε τα εκκλησιαστικά μας καθήκοντα, αλλά να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε μία θεολογική προοπτική σε μία μηχανή».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παρακολουθήστε κι ένα σχετικό βίντεο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου