Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3.2 Δικαιοσύνη (Γ΄ Λυκείου 2017-18)

"Η Βασιλεία του Θεού είναι [...] δικαιοσύνη, ειρήνη και χαρά, 
που δίνει το Άγιο Πνεύμα" (Ρωμ. 14, 17)

Εισαγωγή
Η ειρήνη πάντα ξεκινάει από τον εαυτό μας και έπειτα μπορεί να μεταδοθεί στους άλλους. Όμως η ειρήνη συνοδεύεται πάντα από τη δικαιοσύνη. Η έννοια της δικαιοσύνης θα είναι το θέμα μας για τις επόμενες δύο διδακτικές ώρες.
Το θέμα αυτό το έχετε εξετάσει σε μαθήματα κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος, πολιτικής παιδείας αλλά και στην ιστορία και τη λογοτεχνία. Τώρα θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε από θρησκευτική σκοπιά. Τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν είναι αν οι θρησκείες αναφέρονται στη διδασκαλία τους για τη δικαιοσύνη και ποιο είναι το περιεχόμενό τους.
Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να ψηλαφήσουμε και να  αξιολογήσουμε το όραμα της Εκκλησίας για την επικράτηση της δικαιοσύνης.
Στο τέλος, θα επιχειρήσουμε να δικαιολογήσουμε με θρησκευτικούς όρους την ανάληψη προσωπικής ευθύνης στην επιδίωξη της δικαιοσύνης.
1. Η δικαιοσύνη και η αδικία στον σύγχρονο κόσμο.
Ας ξεκινήσουμε το θέμα μας εξετάζοντας πρώτα την αδικία. Και εκ του αντιθέτου θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στην έννοια της δικαιοσύνης.
Μπορείτε να σχεδιάσετε και να παρουσιάσετε σύντομες σκηνές από φανταστικές περιπτώσεις αδικίας σε διάφορα επίπεδα (ατομικό, πολιτικό, κοινωνικό). 

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
Για ποιο λόγο προέκυψε η αδίκια; Ποια είναι η βαθύτερη αιτία;
Τι θά ήταν το δίκαιο στη σκηνή που παρουσιάσατε;

2. Η δικαιοσύνη από ηθική και κοινωνική σκοπιά.
Η αδικία υπάρχει στον κόσμο και πολλές φορές κάνει μεγαλύτερο θόρυβο από τη δικαιοσύνη, για να ακούγεται περισσότερο.
Ποιες όμως είναι οι διαστάσεις της δικαιοσύνης; Ας παρακολουθήσουμε το παρακάτω animation και ας σχολιάσουμε τις απόψεις και ειδικά τη θέση του Σωκράτη για τη δικαιοσύνη.

Τι συμβαίνει όμως στον κόσμο; Γιατί άραγε ο Γιάννης Αγγελάκας στο τραγούδι "Δικαιοσύνη" επικαλείται τον Θεό λέγοντάς του ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως νομίζει και ζητάει λίγη δικαιοσύνη; Πραγματικά παράξενο αίτημα!

3. Η χριστιανική διδασκαλία για τη δικαιοσύνη
Οι ποιητές και οι τραγουδοποιοί επικαλούνται τον Θεό για τη δικαιοσύνη. Οι θρησκείες και ο Χριστιανισμός διδάσκουν τη δικαιοσύνη; Ποια είναι αυτή η δικαιοσύνη πυο επικαλούνται;

Διαβάζουμε τα θεολογικά κειμενα του Φ.Μ. Ποια είναι τα σχόλια σας;
Τι είναι δικαιοσύνη για τη Χριστιανική Εκκλησία;

4. Η διδασκαλία και η συμβολή των θρησκειών στη δικαιοσύνη.
Άλλη η δικαιοσύνη του Θεού και άλλη η δικαιοσύνη του ανθρώπου. Πραγματικά τη δικαιοσύνη του Θεού θα τη χαρακτηρίζαμε και "παράλογη" για τα ανθρώπινα δεδομένα. Για παράδειγμα, ένας ληστής να είναι ο πρώτος που μπαίνει στον Παράδεισο με τον Χριστό;
Άραγε οι άλλες θρησκείες τι έχουν να πουν για τη δικαιοσύνη; Ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο;

Διαβάζουμε τα κείμενα στο Φ.Ε. και επισημαίνουμε τα βασικά σημεία της κάθε θρησκείας.
Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

5. Η ευθύνη του πιστού και το όραμα για έναν δίκαιο κόσμο.
Αναμφισβήτητα ο θρησκευτικός κόσμος εργάστηκε και εργάζεται για τη δικαιοσύνη, ξέχωρα από τις όποιες ιστορικές αποτυχίες. Ας μη λησμονούμε ότι ιερό και βέβηλο συνυπάρχουν.
Ωστόσο ποια μπορεί να είναι η ευθύνη του πιστού και το όραμα για ένα δίκαιο κόσμο.

Ας δημιουργήσουμε με όσα έχουμε συζητήσει και σημειώσει αυτές τις δύο ώρες την εφημερίδα τοίχου της τάξης.

Επίλογος
Η δικαιοσύνη είναι όραμα. Και κάθε όραμα θέλει την εργασία του. Όμως ας μη λησμονούμε ότι η δικαιοσύνη του Θεού αποσκοπεί στη θεραπεία του εγωκεντρισμού, στην αποκοπή του φαρισαϊσμού και οπωσδήποτε στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών για τον τρόπο λειτουργίας κάθε ανθρώπου. Ειδικά στον Χριστιανισμό δικαιοσύνη και αγιότητα πάνε μαζί (Εφ. 4, 24).
Η δικαιοσύνη  και η ειρήνη οδηγούν στην ευτυχία.
Τι είναι όμως ευτυχία;
Αυτό θα είναι το θέμα μιας επόμενης ανάρτησής μας!

Για να δείτε μια παλιότερη ανάρτηση για την έννοια της "δικαιοσύνης", ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για όσους και όσες έχετε τον χρόνο και τη διάθεση για ένα δυνατό κομμάτι, μπορείτε να ακούσετε το  τραγούδι "And justice for all" των Metallica.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου