Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2.4 Μύηση


Εισαγωγή
Η παράδοση συνδέει τις γενιές μιας θρησκευτικής κοινότητας και εκφράζει την εμπειρία του παρελθόντος στις σύγχρονες ανάγκες και επιταγές. Θα έλεγα ότι πολύ περισσότερο η παράδοση είναι ένα μπόλιασμα, μια ρωμαλέα σύνθεση παρελθόντος και παρόντος που κτίζει το μέλλον.
Για να ακολουθήσει κάποιος/κάποια μια παράδοση απαιτείται να είναι μέλος μιας θρησκευτικής κοινότητας και να γνωρίζει τη στοιχειώδη πίστη.
Πως γίνεται όμως κάποιος μέλος σε μια ομάδα, θρησκευτική ή μη;
Ποιες μπορεί να είναι οι προϋποθέσεις ένταξης;
Στον Χριστιανισμό πως γίνεται η ένταξη; Τι συμβολίζουν κάτι τα τελούμενα;

1. Η μύηση σε μια κοινότητα
Το συγκεκριμένο θέμα μας θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε στην αρχή μέσα από τις παρακάτω φωτογραφίες. 
Παρατηρήστε τες και προσπαθήστε να δώσετε τίτλους.









2. Είσοδος και ένταξη στην Εκκλησία
Πως γίνεται η είσοδος και η ένταξη στην Εκκλησία; Υπάρχει κάποια τελετουργία; Κι αν ναι, ποια είναι αυτή και τι μπορεί να σημαίνει;
Για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, θα παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο.


Τι παρατηρείτε; Τι θα θέλατε να ρωτήσετε;
Ενδεικτικά ερωτήματα: Ποιοι είναι οι κύριοι συμμετέχοντες; Σε ποιους/ποιες απευθύνεται η συγκεκριμένη τελετή; Πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την ένταξη στην Εκκλησία; Μπορεί να γίνει ένταξη δίχως διδασκαλία; 
Τι άλλο θα θέλατε να ρωτήσετε;

Σχετικά με τις τελετές ένταξης στον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, μπορείτε να βρείτε υλικό σε μια παλιότερη ανάρτησή μας, πατώντας ΕΔΩ

3. Προϋποθέσεις και στοιχεία εισόδου/ένταξης στην Εκκλησία.
Τώρα θα προσπαθήσουμενα απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις που θέσατε. Στην προσπάθειά μας θα μας βοηθήσουν τα κείμενα του Φ.Μ. και σχετικές με το θέμα μας εικόνες.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουμε τα τελούμενα και τους συμβολισμούς του μυστηρίου του Βαπτίσματος. Ειδικότερα, θα γνωρίσουμε τα στάδια του βαπτίσματος, τι σημασία και το συμβολισμό τους, κι αν νοηματοδοτούν τον σύγχρονο βίο.
Τέλος, θα ήθελα να καταθέσετε και τις δικές σας σκέψεις σχετικά με το βάπτισμα.
















4. Νέοι και ένταξη σε θρησκευτικές κοινότητες.
Φθάνοντας στο τέλος των σημερινών αναζητήσεών, τι σκέφτεστε για τη μύηση στον Χριστιανισμό και τα τελούμενα του βαπτίσματος;
Τι άλλο σας προβληματίζει; Ή αν προτιμάτε, τι προβληματίζει ένα σύγχρονο ζευγάρι που θέλει να βαπτίσει το παιδί του;
Για να δούμε τους βαθύτερους προβληματισμούς, ένας μαθητής/μια μαθήτρια θα αναλάβει τον ρόλο του πατέρα/της μητέρας που προβληματίζεται για το βάπτισμα του παιδιού του/της. Μια ή δύο μάδες μαθητών/μαθητριών, ας ζητήσει να μάθει τους προβληματισμούς του/της μέσα από ερωτήσεις.

Επίλογος
Κάθε θρησκευτική παράδοση έχει μια τελετή μύησης για τα νέα της μέλη. Αυτή η τελετή αποτελείται από κάποιες συμβολικές πράξεις που εκφράζουν μια δοκιμασία για την ετοιμότητα εισόδου του νέου μέλους στη θρησκευτική κοινότητα. Συγχρόνως, η τελετή μύησης φανερώνει και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο πιστός στη θρησκευτική του ζωή.


Κατά ανάλογο τρόπο και στο Χριστιανισμό η είσοδος του νέου μέλους γίνεται μέσω του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Το βάπτισμα σημαίνει βύθισμα και αποτελεί συμβολικά έναν "πνιγμό" καθώς "σκοτώνεται" ο παλαιός άνθρωπος και αναγεννάται ένας καινούριος, ο οποίος δεν κληρονομεί τη φθορά του προπατορικού αμαρτήματος. 

Με το βάπτισμα ο άνθρωπος μυείται σταδιακά και ουσιαστικά στη νέα εν Κυρίω ζωή και γίνεται μέλος της πολυεθνικής οικογένειας του Ιησού Χριστού. Η όλη τελετή είναι γεμάτη συμβολισμούς μιας μάχης του ανθρώπου ενάντια στο κακό καθώς και μιας σταδιακής αφιέρωσης στο μόνο Κύριο του κόσμου,τον Ιησού Χριστό.

Την τέλεση του μυστηρίου προΐσταται ο ιερέας. Για την ιεροσύνη στον θρησκευτικό κόσμο θα ασχοληθούμε σε μια επόμενη ανάρτησή μας.

Για μια παλιότερη ανάρτηση πατήστε ΕΔΩ

Επίσης, πατώντας στους παρακάτω τίτλους μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το θεολογικό νόημα των μυστηρίων τουΒαπτίσματος και του Χρίσματος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου